• BlueN Mikrobiologiczny 3kg

Symbol: 0000021337
1789.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 19
Przedpłata przelewem 19
Kurier 23

BlueN®

W dobie wysokich cen i coraz większych ograniczeń w nawożeniu azotem mineralnym warto poznać alternatywne źródła dostarczenia tego najbardziej plonotwórczego składnika pokarmowego. Najnowszą propozycją dostępną dla rolników jest technologia dostarczania azotu z powietrza, dzięki wykorzystaniu bakterii wiążących azot.

Na rynku jest kilka rodzajów bakterii wiążących azot atmosferyczny dzięki wykorzystaniu kompleksu NITROGENAZY: 

  • bakterie symbiotyczne (Rhizobium, Bradyrhizobium, Azorhizobium, Sinorhizobium, Frankia) – bakterie te wraz z roślinami tworzą brodawki- struktury umożliwiające wiązanie azotu atmosferycznego. Ich działanie jest niestety ograniczone tylko do roślin, które to umożliwiają – roślin bobowatych.
  • bakterie asymbiotyczne (Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas lub Azomonas) – bakterie te umożliwiają wiązanie azotu atmosferycznego w glebie i dostarczanie go roślinom. Niestety wiązanie następuje wtedy, gdy inne źródła azotu są niedostępne i gdy dostęp do tlenu jest ograniczony.
  • endofity (Methylobacterium, Herbaspirillum, Gluconacetobacter) – bakterie te są akceptowane przez system immunologiczny roślin, swobodnie przemieszczają się w roślinach i dostarczają azot przez liście, niezależnie od dostępności tego składnika w glebie.

Do ostatniej grupy należą bakterie zawarte w produkcie BlueN®, który zawiera wyselekcjonowany szczep bakterii Methylobacterium symbioticum SB23zdolny do wiązania azotu atmosferycznego przez liście.

Bakterie wiążące azot, zawarte w produkcie BlueN® wnikają do rośliny przez otwarte aparaty szparkowe i kolonizują roślinę. Dostarczają roślinom azot amonowy, który jest bezpośrednio wbudowywany w aminokwasy, czyli podstawowe budulce rośliny. Produkt zalecany jest do stosowania we wszystkich uprawach rolniczych, warzywnych, sadowniczych i specjalistycznych.

Bakterie Methylobacterium symbioticum żyją w symbiozie z roślinami. Jako źródła energii do przetrwania, rozrostu i rozwoju używają metanolu wydzielanego przez rośliny podczas wzrostu. Bakterie szybko kolonizują roślinę, transportowane są do nowych przyrostów wraz z metabolitami fotosyntezy.

Do wiązania azotu atmosferycznego bakterie wykorzystują kompleks NITROGENAZY. Do prawidłowego działania tego kompleksu niezbędne jest dobre odżywienie roślin w molibden, żelazo i siarkę. Żelaza w polskich glebach nie brakuje, natomiast należy pamiętać, aby uzupełniać nawożenie siarką i molibdenem, gdyż z dostępnością tych składników jest trudniej.

Methylobacterium symbioticum w filosferze rośliny tworzy różowo zabarwione kolonie produkujące metylobaminę, która absorbuje światło UVA i UVB. Bakteria działa jako antyoksydant w reakcji na stres związany z promieniowaniem UV.  Światło UV jest bezpiecznie odbijane na chloroplasty sąsiednich komórek, co zwiększa intensywność ich fotosyntezy. To z kolei zwiększa energię dostępną w roślinie. 

Zalecenia stosowania i dawkowanie

 

Roślina

Dawka

Termin stosowania

Ilość cieczy roboczej 

Rośliny Rolnicze – stosować kiedy przynajmniej połowa powierzchni uprawowej jest zakryta przez rośline uprawną

Zboża ozime

333 g/ha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stosować od pełni krzewienia, do początku kwitnienia (BBCH 25-61)

100 – 250 l

Zboża jare

Stosować od pełni krzewienia, do fazy drugiego kolanka (BBCH 25-32)

100 – 250 l

Rzepak ozimy

Stosować jesienią w fazie 6-8 liści właściwych (BBCH 16-18)
Wiosną, od momentu ruszenia wegetacji (faza rozety), do końca pełni kwitnienia (BBCH 30-69)

100 – 250 l

Rzepak jary

Stosować w fazie od 6-8 liści właściwych
do końca pełni kwitnienia (BBCH 16-69)

100 – 250 l

 Kukurydza, słonecznik, sorgo

Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18)

100 – 250 l

Soja i inne motylkowe

Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18)

100 – 250 l

Łąki i pastwiska

Stosować od fazy początku krzewienia do fazy liścia flagowego (BBCH 21-39)

100 – 250 l

Rośliny ogrodnicze – stosować kiedy liście zakrywają przynajmniej połowę międzyrzędzi

Burak ćwikłowy, czosnek, karczoch, seler, brokuł, cebula biała, kapusta, kalafior, endywia, biały szparag, zielony szparag, szpinak, groch, bób, koper, sałata, melon, por, rzodkiew, kalafior, arbuz i marchew, burak cukrowy

333 g/ha

Stosować między faza 4 liscia a poczatkiem kwitnienia (BBCH 14 - 61)

100 – 400 l

Ziemniak

Stosować w okresie łączenia sie rzędów a początkiem kwitnienia (BBCH 25-61)

100 – 400 l

Truskawka

Stosować między fazą 5 liścia a początkiem kwitnienia (BBCH 15 - 61)

100 – 400 l

Bakłażan, cukinia, ogórek typu konserwowego, ogórek typu sałatkowego, papryka, pomidor i pomidor przemysłowy

Stosować między fazą pierwszego pędu bocznego a początkiem kwitnienia (BBCH 21-61)

100 – 400 l

Rośliny Sadownicze – stosować kiedy rozwinięte jest przynajmniej 50 % masy liściowej

Orzechy, drzewa pestkowe (wiśnia czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela) oraz ziarnkowe (jabłoń, grusza)

500 g/ha

Stosować w fazie od wzrostu i rozwoju pędów do początku kwitnienia (BBCH 31-61)

500 – 2000 l

Winorośl

Stosować między zielonym pąkiem, a początkiem kwitnienia (BBCH 51-61)

500 – 2000 l

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia