
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
PERLKA 50 KG AZOTNIAK


Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 38 |
PERLKA Azotniak (cyjanamid wapnia)
Nawożenie i ograniczenie patogenów w glebie
Perlka jest pierwszym i najstarszym nawozem azotowym wapniowym o powolnym działaniu i jednocześnie nawozem, który przez swoje wyjątkowe właściwości skutecznie poprawia zdrowotność i produkcyjność gleb.
Perlka jest również odpowiedzią na większość problemów fitosanitarnych w glebie.
Dotyczy to zwłaszcza plantacji na których prowadzona jest uprawa w monokulturze (tunele foliowe, ogródki działkowe, szkółki itp.) lub przy słabym zmianowaniu.
Ponadto na rozwój agrofagów glebowych bardzo duże znacznie ma intensywna uprawa oraz technologie uproszczone. Dla czego tak się dzieje? Na plantacjach rolniczych poddanych silnej presji środków ochrony roślin oraz intensywnym technikom uprawy obserwuje się przyspieszoną adaptację lub odporność wielu gatunków agrofagów na działanie środków ochrony roślin. Monokultura, słabe zmianowanie tylko wzmagają te procesy aż dochodzi do przekroczenia progu zagrożenia czynnikiem infekcyjnym i wtedy obserwujemy; uszkodzenia systemu korzeniowego, zwiędnięte, uszkodzone rośliny, brak wigoru czy całkowite zamieranie roślin.
Agrofagi glebowe podatne na działanie nawozu (cyjanamid H2CN2):
- Nicienie
- Pędraki
- Drutowce
- Ślimaki
- Choroby odglebowe min: Kiła kapuściana, Zgnilizna Twardzikowa, Fuzariozy Wertycylioza, Zgorzele Siewek.
Po zastosowania nawozu Perlka po przejściu przemian chemicznych nie mamy żadnych szkodliwych pozostałości w glebie, w wyniku hydrolizy nawozu uzyskujemy tylko wapń i mocznik czyli niezbędne roślinom składniki pokarmowe.
Zalety stosowania nawozu Perlka
- Powoli uwalniający się azot ( około 6-8 tygodni)
- Brak pozostałości azotanów w roślinach
- Bardzo wysoka odporność na wymywanie z gleby
- Ogranicza kiełkowanie zarodników (Clubroot, Sclerotinia, Verticillium, Fusarium)
- Ogranicza wzrost grzybni (Phytophthora, Pythium)
- Ogranicza uwalnianie zarodników workowych (Sclerotinia, sporysz, parch)
- Stabilizacja odczynu Ph gleby
- Zwiększenie żyzności gleby
- Redukcja liczebności agrofagów glebowych
Zalecenia stosowania:
Sałata, rzodkiewka, marchew, cukinia, ogórek
2-3 tygodnie przed siewem lub sadzeniem
300-500 kg/ha
Rozmieszać na głębokość 5-10 cm
Kapusta, kalafior, brokuł
2-3 tygodnie przed siewem lub sadzeniem
400-500 kg/ha
Rozmieszać na głębokość 5-10 cm
2-3 tygodnie po siewie lub sadzeniu
400-500 kg/ha
Bez mieszania z podłożem, kalafior nie więcej niż 300 kg/ha, kapusta pekińska tylko przed sadzeniem
Por, cebula, seler, pomidory
2-3 tygodnie przed siewem lub sadzeniem
300-500 kg/ha
Rozmieszać na głębokość 5-10 cm
2-3 tygodnie po siewie lub sadzeniu
300-500 kg/ha
Bez mieszania z podłożem
Papryka
2-3 tygodnie przed sadzeniem
400-600 kg/ha
Rozmieszać na głębokość 5-10 cm
Rabarbar
Wiosną przed rozpoczęciem wegetacji
300-500 kg/ha
Bez mieszania z podłożem
- Producenci