• PERLKA 50 KG AZOTNIAK

Symbol: 0000010734
Uprawa: Brokuł, Cebula, Ogórek, Pomidor, Sałata, Seler
3100.00
T Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 280
PRZESYŁKA PALETOWA OPŁACONA PRZELEWEM 280
PRZESYŁKA PALETOWA ZA POBRANIEM 290

Zamówienie telefoniczne: 506340401
W pierwszej kolejności obsługujemy zamówienia złożone przez sklep internetowy.

PERLKA Azotniak (cyjanamid wapnia)

Nawożenie i ograniczenie patogenów w glebie   

 Perlka jest pierwszym i najstarszym nawozem azotowym wapniowym o powolnym działaniu i jednocześnie nawozem, który przez swoje wyjątkowe właściwości skutecznie poprawia zdrowotność i produkcyjność gleb.
Perlka jest również odpowiedzią na większość problemów fitosanitarnych w glebie. 
Dotyczy to zwłaszcza plantacji na których prowadzona jest uprawa w monokulturze (tunele foliowe, ogródki działkowe, szkółki itp.) lub przy słabym zmianowaniu. 
Ponadto na rozwój agrofagów glebowych bardzo duże znacznie ma intensywna uprawa oraz technologie uproszczone. Dla czego tak się dzieje? Na plantacjach rolniczych poddanych silnej presji środków ochrony roślin oraz intensywnym technikom uprawy obserwuje się przyspieszoną adaptację lub odporność wielu gatunków agrofagów na działanie środków ochrony roślin. Monokultura, słabe zmianowanie tylko wzmagają te procesy aż dochodzi do przekroczenia progu zagrożenia czynnikiem infekcyjnym i wtedy obserwujemy; uszkodzenia systemu korzeniowego, zwiędnięte, uszkodzone rośliny, brak wigoru czy całkowite zamieranie roślin.

Agrofagi glebowe podatne na działanie nawozu (cyjanamid H2CN2): 

  • Nicienie
  • Pędraki
  • Drutowce
  • Ślimaki
  • Choroby odglebowe min: Kiła kapuściana, Zgnilizna Twardzikowa, Fuzariozy Wertycylioza, Zgorzele Siewek.

Po zastosowania nawozu Perlka po  przejściu przemian chemicznych nie mamy żadnych szkodliwych pozostałości w glebie, w wyniku hydrolizy nawozu uzyskujemy tylko wapń i mocznik  czyli niezbędne roślinom składniki pokarmowe.

Zalety stosowania nawozu Perlka

  • Powoli uwalniający się azot ( około 6-8 tygodni)
  • Brak pozostałości azotanów w roślinach
  • Bardzo wysoka odporność na wymywanie z gleby
  • Ogranicza kiełkowanie zarodników (Clubroot, Sclerotinia, Verticillium, Fusarium)
  • Ogranicza wzrost grzybni (Phytophthora, Pythium)
  • Ogranicza uwalnianie zarodników workowych (Sclerotinia, sporysz, parch)
  • Stabilizacja odczynu Ph gleby
  • Zwiększenie żyzności gleby
  • Redukcja liczebności agrofagów glebowych

 

Zalecenia stosowania:

 

Sałata, rzodkiewka, marchew, cukinia, ogórek

2-3 tygodnie przed siewem lub sadzeniem

300-500 kg/ha

Rozmieszać na głębokość 5-10 cm

 

Kapusta, kalafior, brokuł

2-3 tygodnie przed siewem lub sadzeniem

400-500 kg/ha

Rozmieszać na głębokość 5-10 cm

 

2-3 tygodnie po siewie lub sadzeniu

400-500 kg/ha

Bez mieszania z podłożem, kalafior nie więcej niż 300 kg/ha, kapusta pekińska tylko przed sadzeniem

 

Por, cebula, seler, pomidory

2-3 tygodnie przed siewem lub sadzeniem

300-500 kg/ha

Rozmieszać na głębokość 5-10 cm

 

2-3 tygodnie po siewie lub sadzeniu

300-500 kg/ha

Bez mieszania z podłożem

 

Papryka

2-3 tygodnie przed sadzeniem

400-600 kg/ha

Rozmieszać na głębokość 5-10 cm

 

Rabarbar

Wiosną przed rozpoczęciem wegetacji

300-500 kg/ha

Bez mieszania z podłożem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie