
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
PLONVIT NITRO 31-12-10 15KG


Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 19 |
PLONVIT NITRO to krystaliczny, rozpuszczalny w wodzie nawóz NPK (31/12/10) z mikroelementami przeznaczony do dolistnego stosowania. Może być także wykorzystywany do sporządzania pożywki przeznaczonej do fertygacji upraw w gruncie.
PLONVIT NITRO skutecznie odżywia rośliny, intensyfikuje fotosyntezę, wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój organów wegetatywnych
i generatywnych. Jest szczególnie polecany w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na azot – zwłaszcza w okresach intensywnego wzrostu i rozwoju roślin, a także w warunkach stresowych dla roślin.
PLONVIT NITRO stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach dokarmiania dolistnego poszczególnych gatunków roślin, skutecznie uzupełnia i/lub koryguje nawożenie doglebowe. W nawozie PLONVIT NITRO zastosowano Technologię INT, która sprawia, że nawóz jest wyjątkowo skuteczny.
Składniki | g/kg | % (m/m) |
Azot (N) całkowity | 310 | 31,0 |
azot (N) amidowy (NH2) | 310 | 31,0 |
Pięciotlenek fosforu (P2O5) | 120 | 12,0 |
Tlenek potasu (K2O) | 100 | 10,0 |
Tlenek magnezu (MgO) | 1,0 | 0,10 |
Trójtlenek siarki (SO3) | 21 | 2,1 |
Bor (B) | 0,30 | 0,030 |
Kobalt (Co) | 0,01 | 0,001 |
Miedź (Cu) schelatowana przez EDTA | 0,30 | 0,030 |
Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA | 1,50 | 0,150 |
Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA | 0,70 | 0,070 |
Molibden (Mo) | 0,02 | 0,002 |
Cynk (Zn) schelatowany przez EDTA | 0,70 | 0,070 |
Tytan (Ti) | 0,01 | 0,001 |
Zastosowana w nawozie PLONVIT NITRO technologia INT zwiększa szybkość i efektywność pobierania, przemieszczania oraz przyswajania składników pokarmowych i substancji stymulujących w roślinie. Efekty te uzyskuje się dzięki odpowiednio opracowanym komponentom pochodzenia organicznego. |
Stosowanie
1. DOKARMIANIE DOLISTNE
W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować PLONVIT NITRO w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Wyniki testów znajdują się w zakładce
Proponowane zalecenia dla wybranych upraw. |
|
PSZENICA, PSZENŻYTO |
|
Jesień ◇ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14) w przypadku słabej kondycji roślin |
2–5 kg/ha |
Wiosna |
2–5 kg/ha |
◆ początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51) |
2–5 kg/ha |
◇ początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) | 2–5 kg/ha |
JĘCZMIEŃ przeznaczony na pasze oraz dla przemysłu spożywczego |
|
Jesień |
2–5 kg/ha |
Wiosna |
2–5 kg/ha |
◆ faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) |
2–5 kg/ha |
◇ koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) | 2–5 kg/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY przeznaczony do produkcji słodu jęczmiennego |
|
Jesień |
2–5 kg/ha |
Wiosna |
2–5 kg/ha |
ŻYTO |
|
Jesień |
2–5 kg/ha |
Wiosna |
2–5 kg/ha |
◇ faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) |
2–5 kg/ha |
◇ koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) | 2–5 kg/ha |
OWIES |
|
◆ faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
2–5 kg/ha |
◇ początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) |
2–5 kg/ha |
◇ koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) | 2–5 kg/ha |
RZEPAK |
|
Jesień |
2–5 kg/ha |
Wiosna |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) |
2–5 kg/ha |
◇ pełne kwitnienie: 50% otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają – początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65–73) | 2–5 kg/ha |
SŁONECZNIK |
|
◆ 2.–3. para liści (BBCH 14–16) |
2–5 kg/ha |
◆ wzrost pędu (BBCH 30–35) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55) | 2–5 kg/ha |
LEN |
|
◆ rozwój liści na pędzie głównym (BBCH 12–14) |
2–5 kg/ha |
◆ wzrost pędu głównego (BBCH 30–39) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój kwiatostanów (BBCH 51–55) | 2–5 kg/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 32–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem | 2–5 kg/ha |
BURAK |
|
◆ 4–8 liści (BBCH 14–18) |
2–5 kg/ha |
◆ dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31) |
2–5 kg/ha |
◇ zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) | 2–5 kg/ha |
ZIEMNIAK |
|
◆ rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16) |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój bulw (BBCH 40–45) | 2–5 kg/ha |
SOJA |
|
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 13–29) |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59) |
2–5 kg/ha |
◇ początek rozwoju strąka (BBCH 71) | 2–5 kg/ha |
JABŁOŃ, GRUSZA |
|
◆ zielony – różowy/biały pąk (BBCH 55–59) |
2–5 kg/ha |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
2–5 kg/ha |
◆ koniec fazy kwitnienia – początek opadania owoców „czerwcowe opadanie” (BBCH 69–73) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój owoców (BBCH 73–79) |
2–5 kg/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorach owoców, zakończenie wzrostu pędów, rozwinięte pąki szczytowe, ulistnienie ciągle żywo zielone (BBCH 91) | 2–5 kg/ha |
CZEREŚNIA, WIŚNIA |
|
◆ zielony – biały pąk (BBCH 55–59) |
2–5 kg/ha |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
2–5 kg/ha |
◇ koniec fazy kwitnienia – opadanie zawiązków niezapylonych (BBCH 69–73) |
2–5 kg/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorach owoców, zakończenie wzrostu pędów, ulistnienie ciągle żywo zielone (BBCH 91) |
2–5 kg/ha |
BRZOSKWINIA, MORELA, ŚLIWA |
|
◆ zielony – różowy/biały pąk (BBCH 55–59) |
2–5 kg/ha |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
2–5 kg/ha |
◆ koniec fazy kwitnienia – opadanie zawiązków niezapylonych (BBCH 69–73) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój owoców (BBCH 73–79) |
2–5 kg/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorach owoców, zakończenie wzrostu pędów, rozwinięte pąki szczytowe, ulistnienie ciągle żywo zielone (BBCH 91) | 2–5 kg/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 7–14 dni |
2–5 kg/ha |
◇ po zbiorze owoców | 2–5 kg/ha |
MALINA owocująca na pędach jednorocznych |
|
◆ pędy osiągają długość 10–30% długości końcowej (BBCH 31–33) |
2–5 kg/ha |
◆ pędy osiągają długość 40–60% długości końcowej (BBCH 34–36) |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój kwiatostanów (BBCH 51–54) |
2–5 kg/ha |
◇ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72) | 2–5 kg/ha |
MALINA owocująca na pędach dwuletnich |
|
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 13–39) |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój kwiatostanów (BBCH 51–54) |
2–5 kg/ha |
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72) |
2–5 kg/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorze owoców 1–2 zabiegi co 10–21 dni, przed okresem tworzenia pąków na kolejny sezon wegetacyjny | 2–5 kg/ha |
PORZECZKA |
|
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 15–39) |
2–5 kg/ha |
◆ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) |
2–5 kg/ha |
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71) |
2–5 kg/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorze owoców, 1–2 zabiegi co 10–21 dni, przed okresem tworzenia pąków na kolejny sezon wegetacyjny | 2–5 kg/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA |
|
◆ rozwój liści i pędów |
2–5 kg/ha |
◆ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi |
2–5 kg/ha |
◆ początek rozwoju owoców |
2–5 kg/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorze owoców, 1–2 zabiegi co 10–21 dni, przed okresem tworzenia pąków na kolejny sezon wegetacyjny | 2–5 kg/ha |
WINOROŚL |
|
◆ rozwinięty 5.–7. liść (BBCH 15–17) |
2–5 kg/ha |
◆ faza rozwoju kwiatostanów (BBCH 53–55) |
2–5 kg/ha |
◆ zawiązanie owoców (BBCH 71–73) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój owoców – jagody wielkości grochu (BBCH 75) | 2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA |
|
◆ rozwój liści (BBCH 15–19) |
2–5 kg/ha |
◆ na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe - biały pąk (BBCH 55–59) |
2–5 kg/ha |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
2–5 kg/ha |
◇/◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71) ◇/◆ Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian powtarzających owocowanie |
2–5 kg/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorze owoców, 1–2 zabiegi co 10–21 dni, przed okresem tworzenia pąków na kolejny sezon wegetacyjny | 2–5 kg/ha |
POMIDOR |
|
◆ rozwinięty 5.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–18) |
2–5 kg/ha |
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53) |
2–5 kg/ha |
◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) |
2–5 kg/ha |
◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71) | 2–5 kg/ha |
PAPRYKA |
|
◆ rozwinięte 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) |
2–5 kg/ha |
◆ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53) |
2–5 kg/ha |
◆ początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
2–5 kg/ha |
◇ początek rozwoju owoców, 1.–2. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–72) | 2–5 kg/ha |
OGÓREK, DYNIA |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) |
2–5 kg/ha |
◆ rozwinięte 6–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 16–19) |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
2–5 kg/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) | 2–5 kg/ha |
WARZYWA CEBULOWE |
|
◆ wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15) |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój liści (BBCH 16–19) |
2–5 kg/ha |
◆ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) |
2–5 kg/ha |
◇ rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 44–45) | 2–5 kg/ha |
BROKUŁ |
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) |
2–5 kg/ha |
◆ faza 7. liścia – widoczny 2. pęd boczny (BBCH 17–22) |
2–5 kg/ha |
◆ widoczne 3–8 pędy boczne (BBCH 23–28) |
2–5 kg/ha |
◇ początek rozwoju róży (BBCH 41) | 2–5 kg/ha |
KALAFIOR |
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) |
2–5 kg/ha |
◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18) |
2–5 kg/ha |
◆ faza 9 i więcej liści (BBCH 19) |
2–5 kg/ha |
◇ początek rozwoju róży (BBCH 41) | 2–5 kg/ha |
KAPUSTA: głowiasta biała, głowiasta czerwona, włoska |
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) |
2–5 kg/ha |
◆ faza 7–9 i więcej liści (BBCH 17–19) |
2–5 kg/ha |
◆ zaczyna tworzyć się główka (BBCH 41) |
2–5 kg/ha |
◆ główka osiągnęła 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) |
2–5 kg/ha |
◇ główka osiągnęła 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45) | 2–5 kg/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◆ faza 3.–5. liścia (BBCH 13–15) |
2–5 kg/ha |
◆ faza 6–9 i więcej liści (BBCH 16–19) |
2–5 kg/ha |
◇ zaczyna tworzyć się główka (BBCH 41) |
2–5 kg/ha |
◇ główka osiągnęła 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) | 2–5 kg/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) |
2–5 kg/ha |
◆ główny pęd osiąga 30–70% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 33–37) |
2–5 kg/ha |
◆ początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43) |
2–5 kg/ha |
◇ 40–50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 44–45) | 2–5 kg/ha |
KALAREPA, RZODKIEWKA |
|
◇ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) | 2–5 kg/ha |
JARMUŻ |
|
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) |
2–5 kg/ha |
◆ główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35) |
2–5 kg/ha |
◇ osiągnięte 30–50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 43–45) | 2–5 kg/ha |
WARZYWA KORZENIOWE |
|
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) |
2–5 kg/ha |
◆ faza 8–9 i więcej liści (BBCH 18–19) |
2–5 kg/ha |
◇ korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 41) | 2–5 kg/ha |
ROZSADA WARZYW |
|
◆ liścienie całkowicie rozwinięte – faza 2. liścia (BBCH 10–12) |
podlewanie |
◇ 7–10 dni po pierwszym zabiegu | podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH i ROŚLIN SADOWNICZYCH |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 2–4 zabiegi co 7–14 dni (ostatni zabieg wykonać najpóźniej do końca lata) | podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH JEDNOROCZNYCH |
|
◆ w początkowych fazach rozwoju 1–2 zabiegi co 7–14 dni | podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
ROŚLINY OZDOBNE |
|
◆ w okresie wiosennym (do końca) lata 2–4 zabiegi co 7–14 dni | podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
TRAWNIKI |
|
◆ po ruszeniu wegetacj |
roztwór 0,25–0,3% |
◆ w okresie wiosenno-letnim 4–5 zabiegów po kolejnych koszeniach trawnika (ostatni zabieg wykonać najpóźniej do końca lata) | roztwór 0,25–0,3% |
Uprawy małoobszarowe i hobbystyczne |
|
◆ rośliny wieloletnie – po ruszeniu wegetacji wiosennej, rośliny jednoroczne – od fazy rozwoju liści, 2–3 zabiegi co 7–28 dni |
podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
◇ w późniejszym okresie wegetacji – w przypadku słabej kondycji roślin (ostatni zabieg wykonać najpóźniej do końca lata) | podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
2. FERTYGACJA UPRAW W GRUNCIE
Stosując PLONVIT NITRO do sporządzania pożywki przeznaczonej do fertygacji upraw w gruncie – zawartość składników zawsze trzeba dostosować do indywidualnych zaleceń nawozowych.
- Producenci