• Tytanit 5l

Symbol: 0000001298
Uprawa: Brokuł, Brzoskwinia, Czereśnia, Fasola, Groch, Grusza, Jabłoń, Jęczmień, Kalafior, Kapusta, Malina, Ogórek, Papryka, Pomidor, Przenżyto, Pszenica, Rzepak, Truskawka, Ziemniak, Żyto
295.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 19
Przedpłata przelewem 19
Kurier 23

Opis produktu

TYTANIT polecany jest do stosowania dolistnego lub fertygacji w celu poprawy wzrostu i plonowania roślin. Zastosowanie TYTANITU zwiększenia efektywność fotosyntezy oraz żywotność pyłku kwiatowego, a także tempo pobierania składników pokarmowych i wody. Korzystnie wpływa również na rozwój i regenerację systemu korzeniowego oraz na wzrost roślin osłabionych przez czynniki stresowe (niska temperatura, susza, niekorzystne warunki powietrzno-wodne w glebie, silna presja patogenów i inne).

 

Terminy stosowania biostymulatora TYTANIT® Dawkowanie [l/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); 0,2–0,4
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
    jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29);
0,2–0,4
II – początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51); 0,2–0,4
III – początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 0,2–0,4
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I – ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
0,2–0,4
II – faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego  (BBCH 39–45) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 0,2–0,4
ŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I –ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
0,2–0,4
II – faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 0,2–0,4
OWIES
I – faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
II – początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 0,2–0,4
RZEPAK
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 4.–8. liścia  (BBCH 14–18); 0,2–0,4
wiosna:
I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36);
0,2–0,4
II i III – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni 0,2–0,4
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 0,2–0,4
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 0,2–0,4
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,2–0,4
BURAK
I – 4–8 liści (BBCH 14-18); 0,2–0,4
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 0,2–0,4
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) 0,2–0,4
ZIEMNIAK
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); 0,2–0,4
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); 0,2–0,4
III– bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) 0,2–0,4
SOJA i inne strączkowe
I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); 0,2–0,4
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); 0,2–0,4
III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) 0,2–0,4
JABŁOŃ,  GRUSZA
I–II  – zielony pąk (BBCH 55–56) co 4–6 dni; 0,2–0,4
III – różowy/biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63); 0,2–0,4
V – początkowy rozwój owoców (BBCH 72–75) 0,2–0,4
CZEREŚNIA, WIŚNIA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) 0,2–0,4
ŚLIWA, BRZOSKWINIA, MORELA
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) 0,2–0,4
MALINA
I–II – rozwój liści (BBCH 07–16) 0,2–0,4
III – rozwój liści i pędów (BBCH16–39) 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63) 0,2–0,4
PORZECZKA
I – początek wegetacji (BBCH 07–09) 0,2–0,4
I – rozwój liści i pędów (BBCH 10–39); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
WINOROŚL
I – rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
TRUSKAWKA
I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4
II – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55);   0,2–0,4
III – biały pak (BBCH 58–59); 0,2–0,4
IV – kwitnienie (BBCH 60–65); 0,2–0,4
V – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); 0,2–0,4 
 
PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,2–0,4 
 
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 0,2–0,4
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61);
0,2–0,4 
POMIDOR
I – rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17); 0,2–0,4 
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); 0,2–0,4 
III – otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 0,2–0,4 
IV – pierwszy owoc  osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) 0,2–0,4
OGÓREK
I – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); 0,2–0,4 
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 0,2–0,4 
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); 0,2–0,4 
BROKUŁ
I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 0,2–0,4 
II – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29); 0,2–0,4 
III – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 0,2–0,4
KALAFIOR
I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 0,2–0,4
II – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 0,2–0,4
KAPUSTA
I – rozwój liści (BBCH 15–19); 0,2–0,4
II – główka osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) 0,2–0,4
WARZYWA KORZENIOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); 0,2–0,4 
CEBULOWE
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) 0,2–0,4 
IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) 0,2–0,4 
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
II – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) 0,2–0,4 
ROZSADA WARZYW
rozwinięty 1. liść – faza 3. liścia (BBCH 11–13) podlewanie i opryskiwanie
roztwór 0,02–0,03 %
tj. 0,02–0,03 l (20–30 ml)
w 100 l wody
PRZYGOTOWANIE MATERIAŁU SIEWNEGO
TYTANIT można stosować w trakcie przygotowania nasion do siewu (zaprawianie nasion) 0,5 l na 1 tonę materiału siewnego

 

FERTYGACJA
Do fertygacji zalecany jest roztwór zawierający 0,17–0,34 mg Ti/l pożywki gotowej do użytku (tj. 0,02–0,04 l preparatu TYTANIT na 1000 l pożywki gotowej do użytku).
 
W uprawach gruntowych stosować co 3.–5. cykl fertygacyjny.
W uprawach bezglebowych stosować kilkakrotnie w okresie wegetacji.
 
PODLEWANIE
Podlewać rośliny 2–3 razy w sezonie wegetacyjnym, roztworem preparatu 0,02–0,04% (20–40 ml preparatu w 100 litrach wody).

„Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić uwagę na szczegółowe wskazania dotyczące ryzyka. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie” "W przypadku Produktów będących środkami ochrony roślin w rozumieniu ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 455 ze zm.) oraz rozporządzenia nr 1107/2009 (Dz.U. 2011 nr 284 poz. 1673 ze zm.), złożyć Zamówienie oraz być stroną Umowy Sprzedaży mogą jedynie Klienci będący osobami fizycznymi posiadającymi pełną zdolność do czynności prawnych oraz posiadającymi kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 455 ze zm.)."

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia